پیوند عضو چیست ؟ هر آنچه باید در مورد پیوند عضو بدانیم!
پیوند عضو ، راه بازگشت زندگی
زمانی که فردی به پیوند عضو نیاز دارد، به این دلیل است که یکی از اعضای بدن او بسیار ضعیف کار می کند یا از کار می افتد. انجام پیوند عضو می تواند طول عمر فرد را افزایش دهد و به افرادی که دارای یک بیماری مزمن هستند اجازه دهد تا یک عمر طبیعی داشته باشند.
فهرست محتوا
Toggleچه کسانی نیازمند پیوند عضو هستند؟
بسیاری از افراد به دلیل یک بیماری ژنتیکی مانند بیماری کلیه پلی کیستیک، فیبروز کیستیک یا نقص قلبی نیاز به پیوند عضو دارند.
عفونتهایی مانند هپاتیت، آسیبهای فیزیکی به اندامها و آسیبهای ناشی از شرایط مزمن مانند دیابت نیز ممکن است باعث شود فرد نیاز به پیوند داشته باشد.
جراحان بیش از 36000 پیوند عضو را در سال 2018 انجام دادند، اما تعداد بیشتری از افراد به عضو نیاز دارند. در ژانویه 2019، بیش از 113000 نفر در ایالات متحده در لیست انتظار پیوند عضو بودند. بیش از 2000 کودک به اندام نیاز دارند.
فرآیند پیوند بسته به اندام کمی متفاوت است، اما نیاز به اهداکننده منطبق یک موضوع ثابت است.
آیا همیشه پیوند عضو برای نجات جان انسان است؟
در بیشتر موارد، اگر فرد پیوند عضو نداشته باشد، می میرد. به طور متوسط هر روز 20 نفر در انتظار یک عضو می میرند.
در موارد دیگر، پیوند عضو کیفیت زندگی فرد را بهبود می بخشد، مانند رفع نیاز به دیالیز یا بازیابی بینایی با پیوند قرنیه.
از آنجایی که افرادی که به اندام نیاز دارند معمولاً بیماری های بسیار جدی دارند، ممکن است قبل از پیوند بسیار بیمار باشند.
این فرآیند زمانی آغاز می شود که پزشک فردی را در لیست پیوند اعضا قرار دهد. این مستلزم آن است که پزشک فرد را معاینه کند، یک بیماری جدی پزشکی را تشخیص دهد و به این نتیجه برسد که او کاندید مناسبی برای پیوند عضو است.
پیوند عضو یک فرآیند پیچیده است که نیاز به تطابق نزدیک بین گیرنده و اهداکننده دارد. به عنوان مثال، اهدا کننده و گیرنده باید دارای گروه های خونی سازگار باشند.
بسته به اندام درگیر، عوامل دیگری نیز ممکن است مرتبط باشند. به عنوان مثال، اهداکنندگان کلیه و گیرندگان آنها باید آنتی بادی های سازگار و اندازه بدن مشابه داشته باشند.
شبکه تدارکات و پیوند اعضا بر لیست انتظار پیوند نظارت می کند. موقعیت فردی در لیست به عوامل زیادی از جمله شدت بیماری آنها بستگی دارد.
هنگامی که فردی به بالای لیست انتظار رسید، زمانی که اهداکننده همسان بعدی در دسترس قرار گرفت، پیوند دریافت خواهد کرد.
هنگامی که عضوی در دسترس است، فردی که به دنبال پیوند است باید به سرعت به تماس پزشک خود پاسخ دهد. جراحی ممکن است تنها چند ساعت پس از این تماس انجام شود، زیرا اندام ها نمی توانند برای مدت طولانی در خارج از بدن زنده بمانند.
پس از پیوند، گیرنده عضو باید چند روز در بیمارستان بماند تا پزشکان وضعیت او را بررسی کنند. مدت اقامت آنها در بیمارستان به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله اینکه جراحی چقدر خوب پیش رفته و سلامت کلی گیرنده عضو.
آیا همیشه بدن عضو پیوند زده شده را قبول میکند؟
گیرندگان عضوی که بیمار می شوند می توانند به شدت بیمار شوند. بدن آنها حتی ممکن است اندام جدید را پس بزند، بنابراین مهم است که برای هر گونه علائم عفونت مانند تب به پزشک مراجعه کنید.
بعد از پیوند عضو از چه داروهایی استفاده میشود؟
گیرندگان باید داروهای ضد رد و همچنین انواع دیگر داروها را برای حمایت از سلامت طولانی مدت خود مصرف کنند. این داروها با تضعیف سیستم ایمنی که توانایی آن را برای مبارزه با عفونتهایی مانند آنفولانزا کاهش میدهد، از پس زدن جلوگیری میکند، بنابراین برای گیرنده عضو مهم است که از عفونت جلوگیری کند.
هر روز بیش از 80 نفر در ایالات متحده اعضای اهدایی دریافت می کنند. بسیاری دیگر نیاز دارند. بر اساس گزارش اداره منابع و خدمات بهداشتی ایالات متحده، 95٪ از مردم در ایالات متحده از اهدای عضو حمایت می کنند، اما فقط 58٪ برای اهدای عضو ثبت نام کرده اند.
یک اهداکننده متوفی می تواند جان 8 نفر را نجات دهد و همچنین با اهدای بافت، زندگی بیش از 100 نفر را بهبود بخشد.
باور های غلط در مورد پیوند عضو
افسانه های مربوط به اهدای عضو، برخی از افراد را از اهدای اعضای بدنشان باز می دارد. اظهارات زیر صحت ندارد:
پزشکان برای نجات جان اهداکنندگان عضو کمتر تلاش می کنند.
اهدای عضو، داشتن تابوت باز را غیرممکن می کند.
اکثر مذاهب با اهدای عضو مخالفند.
وقتی یکی از عزیزان عضوی اهدا می کند، ممکن است خانواده ها مجبور به پرداخت هزینه باشند.
اهدای عضو رایگان است و می تواند باعث نجات یا طولانی شدن زندگی فرد شود. بسیاری از افراد می توانند با کمک یک اهدا کننده عضو، زندگی طولانی و سالمی داشته باشند.
اینکه پیوند عضو چگونه بر امید به زندگی افراد تأثیر میگذارد بسته به سن، عضو پیوند شده و دلیل پیوند متفاوت است.
همه اعضای پیوند شده برای همیشه دوام نمی آورند. یک کلیه از یک اهدا کننده زنده به طور متوسط بین 12 تا 20 سال دوام می آورد، در حالی که یک کلیه از یک اهدا کننده مرده حدود 8 تا 12 سال طول می کشد.
یافتن اهدا کننده
برای افرادی که نیاز به عضو دارند، یافتن اهداکننده ممکن است هفته ها، ماه ها یا بیشتر طول بکشد. دو راه قانونی برای گرفتن عضو وجود دارد:
فرد می تواند منتظر باشد تا اهدا کننده در لیست پیوند در دسترس قرار گیرد.
فرد می تواند اهدا کننده خود را پیدا کند. این معمولاً یکی از اعضای خانواده یا دوست فردی است که نیاز به پیوند دارد، اما برخی از افراد مایلند به افرادی که نمیشناسند اهدا کنند. برخی از مردم حتی با استفاده از رسانه های اجتماعی، رادیو یا بیلبوردها برای اهداکنندگان تبلیغ می کنند.
انواع اهدا کننده عضو برای پیوند عضو
دو نوع اهدا کننده وجود دارد:
اهداکنندگان زنده می توانند کلیه، ریه یا بخشی از پانکراس، کبد یا روده را اهدا کنند. آنها باید از سلامت معقولی برخوردار باشند.
اهداکنندگان فوت شده می توانند دو کلیه، دو ریه، قلب، پانکراس، قرنیه و روده اهدا کنند. آنها همچنین ممکن است بافت بدن مانند دریچه های قلب، تاندون ها یا پوست را اهدا کنند. اهدای دست و صورت در سال 2014 به یک گزینه تبدیل شد.
خرید یا فروش اعضای بدن غیرقانونی است. با این حال، یک مطالعه در سال 2013 ادعا می کند که پرداخت 10000 دلار به اهداکنندگان زنده برای کلیه می تواند نرخ پیوند اعضا را افزایش دهد و جان افراد بیشتری را نجات دهد.
برخی از کشورها، از جمله ایران، اهدای عضو با پول را مجاز می دانند. گاهی اوقات، این سیستم به اهداکنندگان ثروتمند اجازه می دهد تا برای اعضای بدن بسیار بیشتر بپردازند. این به این معنی است که افرادی که در شرایط مالی وخیم هستند ممکن است تمایل بیشتری به اهدای اعضای بدن داشته باشند و این نگرانی را ایجاد می کند که ممکن است سلامت خود را برای منافع مالی قربانی کنند.
فواید پیوند عضو
مزایای پیوند عضو به عضوی که فرد دریافت می کند بستگی دارد. برخی از مزایا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اجتناب از اقدامات پزشکی مانند دیالیز
زندگی طولانی تری داشته باشد
داشتن یک زندگی سالم تر یا کمتر دردناک
بهبود کیفیت زندگی، مانند زمانی که پیوند قرنیه بینایی فرد را بازیابی می کند
اصلاح ناتوانی های مادرزادی که زندگی فرد را به خطر می اندازد
گذراندن زمان کمتر در بیمارستان، نیاز به جراحی کمتر یا مصرف کمتر دارو
تقریباً برای تمام گیرندگان پیوند عضو، مزایای آن بسیار بیشتر از خطرات آن است.
اکثر افرادی که به عضوی نیاز دارند بدون پیوند می میرند یا عمر بسیار کوتاه تری خواهند داشت. با این حال، پیوند اعضا جراحی های پرخطری است، به ویژه از آنجایی که افرادی که اغلب به آن نیاز دارند بسیار بیمار هستند.
خطرات و عوارض پیوند عضو
برخی از خطرات مرتبط با جراحی پیوند عضو عبارتند از:
عوارض مربوط به استفاده از بیهوشی، از جمله مرگ
خونریزی یا سایر عوارض در طول عمل
عوارض پس از جراحی، مانند عفونت
خطر بالاتر عفونت و سایر بیماری ها به دلیل داروهای ضد رد یا سایر داروهای مرتبط با پیوند
رد عضو
نارسایی ارگان ها
چشم انداز
چشم انداز دریافت کننده به عضوی که دریافت می کند، دلیل پیوند، سن، سلامت کلی و عوامل دیگر بستگی دارد.
برخی از افراد ممکن است به پیوند عضو دیگری نیاز داشته باشند. برای مثال، یک گیرنده کلیه بسیار جوان ممکن است بیشتر از اندام خود زنده بماند. برخی دیگر ممکن است بدون نیاز به عضوی دیگر عمر طولانی داشته باشند.
با این حال، اکثر مردم به مراقبت های پزشکی مداوم نیاز دارند و باید به مصرف داروهای ضد رد کردن ادامه دهند.
بحث در مورد خطرات و مزایای پیوند عضو با پزشک بسیار مهم است. از آنجایی که سبک زندگی مستقیماً بر سلامت اندامها، از جمله اعضای پیوندی تأثیر میگذارد، گیرندگان عضو باید با پزشک خود صحبت کنند تا در مورد چگونگی طولانیتر کردن عمر و محافظت از اندامهای خود مشاوره دریافت کنند.
نویسنده: کیانا کاظم نیا